Paintball

Paintball är en sport där man är i två olika lag. Man skjuter varandra med gelatinkulor som är fyllda med färg, därav namnet paintball. Man skjuter med hjälp av en markör som drivs av komprimerad luft eller koldioxid. Man kan spela paintball både inomhus och utomhus. Att vara i exempelvis skogen och spela brukar mest göras av amatörer, medan de mer proffsiga spelarna inom sporten spelar vad som kallas speedball inomhus. Det är en relativt ofarlig sport, och det är den sport med minst rapporterade skador. Man behöver vara 18 år för att spela paintball, om man inte har ett tillstånd för skytte med paintballvapen.

Utrustning inom paintball
Inom paintball finns det lite olika utrustning man behöver. Det krävs att man använder en skyddsmask, och man brukar mena att det är det viktigaste av all utrustning inom paintball. Skyddsmasken ska användas av alla som befinner sig inom området, även personer som inte är med och spelar. Masken ska täcka främst ögonen, men även hela ansiktet, öronen och gärna även halsen. Man kontrollerar masken hållbarhet genom att kolla om den klarar av en träff av en paintball i 91m/s. Markören är själva vapnet man använder för att skjuta paintball. Dessa finns i olika utföranden. Kulorna med färg (paintballs) är gjorda av gelatin och de är fyllda med en blandning av diverse grejer som alla är biologiskt nedbrytbara. De är alltså miljövänliga, men även ätbara. Detta innebär att de inte är någon fara för vare sig människor, djur eller miljö. Vissa av kulorna kan återanvändas.

Tävlingar
Det är ofta tävlingar inom sporten både i Sverige och i andra länder. Paintball SM är den största tävlingen i Sverige. I Europa är det Millenium Series som är den största tävlingen, och i USA finns tre stora tävlingar vilka är NPPL, PSP och NXL.paintball